Veelgestelde vragen…

Vragen over de penning:

Elke niet-reanimerenpenning is geldig wanneer hier uw niet-reanimeren wens op staat, uw volledige naam, handtekening én een herkenbare pasfoto. Er is enkel verschil in gebruik van kleur en materiaal.

Op de voorzijde van de penning komt uw naam, geboortedatum, pasfoto en handtekening te staan. Op de achterzijde staat de tekst: “Ik verbied iedereen, onder alle omstandigheden, elke vorm van reanimatie op mij toe te passen.”
Een handtekening en pasfoto zijn nodig om uw identiteit te kunnen vastellen. Een hulpverlener kan anders niet vastellen of het uw wens is om niet gereanimeerd te worden.
Uw gegevens worden alleen gebruikt voor het product waarvoor de gegevens zijn verstrekt. De pasfoto en handtekening worden na productie verwijderd. De bestelgegevens blijven echter wel bewaard.
De penning is gemaakt van edelstaal. Hierdoor is de penning hypoallergeen en zeer sterk.
De informatie voor het opstellen van een wilsverklaring is te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Juridische vragen:

Een EHBO’er hoeft niet op zoek te gaan naar een penning. Als hij hem ziet mag hij stoppen met de reanimatie. Hij mag ook doorgaan tot professionele hulpverleners aanwezig zijn. Zij zijn dan verplicht te stoppen met de reanimatie als zij zien dat u een penning draagt.
Als een u niet-reanimerenpenning draagt en zij zien deze, dan moet ambulance personeel uw verklaring op de penning volgen. Zij zullen niet beginnen aan de reanimatie of zullen deze stoppen.
Een schriftelijke niet-reanimerenverklaring moet voorzien zijn van de volledige (meisjes)naam, geboortedatum en handtekening. Wij raden u aan uw niet-reanimerenverklaring, in overleg met uw (huis)arts, ook op te nemen in uw medisch dossier. 
De penning is te beschouwen als een schriftelijke wilsverklaring en heeft derhalve ook dezelfde juridische status.